?

Lei meg når kjæresten min og jeg krangler.

Kvinne 24 . 24 Mars 2020
Spørsmål

Jeg blir ofte så lei meg når kjæresten min og jeg krangler. Dette har vært et problem i større eller mindre grad i de 6 årene vi har vært sammen. Det skjer gjerne hvis jeg føler meg misforstått, avvist eller ikke bra nok. Utenom dette har vi det bra sammen. Men i det siste har dette skjedd enda oftere enn før. Jeg kan få store gråteanfall og de siste par gangene har jeg også kjørt neglene hardt inn i hendene mine eller dunket hodet "lett" i veggen (dette vet ikke kjæresten min). Dette blir forståelig nok vanskelig for kjæresten min. Han kan da virke litt avvisende, si at han ikke orker å prate om det, si "hva er det du gråter for?" med noe jeg oppfatter som en oppgitt eller irritert stemme (det er han ikke enig i) og han har også sagt at han synes jeg er barnslig. Jeg skjønner at jeg eskalerer konflikten når jeg reagerer sånn, men jeg klarer ikke å roe meg ned på egen hånd. Jeg blir helt desperat etter at kjæresten min skal forstå meg og at vi skal "bli venner igjen". Har du noen råd?

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei, det å krangle med kjæresten påvirker oss og gjør oss sårbare. Ofte handler krangelen om at man ser forskjellig på ting, ønsker forskjellig, eller bare er irritert på hverandre. I en krangel er det ofte slik at vi går inn i noen kommunikasjonsmønstre som gjør det enda vanskeligere å snakke sammen. Samlivsforsker John Gottmann har sammen med flere sett på kommunikasjonsmønstre som bidrar til at det blir utfordrende. Han snakker om at kommunikasjonen kan preges av opptrapping, negativ fortolkning, nedvurdering av hverandre og tilbaketrekking. En krangel kan gjerne begynne med at man får en kommentar hvor man kjenner seg nedvurdert, og så svarer man med sinne tilbake og da er man plutselig inne i en opptrapping av krangelen. Felles for disse kommunikasjonsmønstrene er at man som kjærester snakker annerledes til hverandre enn hva man gjør til vanlig, og hvor gjerne respekten og ivaretakelsen av hverandre blir borte. Det er dette som gjør så vondt, og hvor følelsene kan ta overhånd. Det er ganske vanlig at man gråter når man krangler, enten av fortvilelse eller av sinne. Men det er også ganske vanlig at man ønsker å trekke seg unna. Slik jeg forstår det har dere som kjærester kanskje forskjellig måte å håndtere krangelen på, hvor du søker støtte mens kjæresten din kanskje trenger å trekke seg unna.
 
Jeg vil anbefale dere å snakke om "i fredstid" hva som skjer med dere når dere krangler og hvordan hver av dere reagerer. Det kan hjelpe dere å finne løsninger på hvordan dere kan ivareta hverandre under og etter en krangel. Samlivsforsker Gottmann studerte også par for å finne ut av hva slags reparasjoner som virket. Det som betydde aller mest var hvor mange gode følelser som var mellom kjærestene i utgangspunktet, dvs hvis man har det fint mellom kranglingene og klarer å ta vare på relasjonen, være gode på å se hverandre så vil det også være til god hjelp når man skal reparere etter en krangel. Det jeg prøver å si at det er mellom kranglene man bygger den gode og nære relasjonen, og dere som par blir i stand til å håndtere uenigheter og krangler. 
 
Bjørk Matheasdatter har skrevet en bok som heter "Å elske og bli elsket. Hvordan ta vare på kjærligheten" som jeg synes er fin. Det var også i denne boken jeg hentet referansene til Gottmann. 




Vennlig hilsen 

Psykologen SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?